sobota 18. října 2014

Knihy mého života

Na Facebooku nedávno proběhla zase nějaká výzva a tentokrát se mi poprvé stalo, že mě zaujala. Už nevím, co přesně bylo úkolem, ale týkala se knih a jelikož mě nikdo nenominoval (hlavně že nominaci s vypitím piva na ex jsem samozřejmě dostala!), rozhodla jsem se, že si sama pro sebe sepíšu 10 knih, které mě nějakým způsobem ovlivnily.



1. Děti z Bullerbynu

Nejlepší, nejmilovanější, nejohmatanější a nejpoužívanější knížka. Pamatuji si, že jsem si ji objednávala na základní škole kvůli obrázkům a od té doby ji skoro nedávám z ruky. Kdykoliv je mi třeba smutno, tak šáhnu přesně po této knize. Zašlo to až tak daleko, že když jsme na gymplu měli mít přednes o nejoblíbenější knize, tak jsem mluvila přesně o této, zatímco spolužáci řečnili o světové klasice :D.
  


2. Lolita

Viděla jsem film a tak mě to dostalo, že jsem si musela přečíst knihu. Téma mě zaujalo natolik, že jsem se na gymplu dokonce rozhodla napsat seminárku o srovnání knihy a filmu. To bylo snad poprvé, co mě taková práce opravdu bavila.



 

3. Sophiina volba

Přesně si pamatuju, jak jsem si Sophiinu volbu kupovala. Bylo to v noci v Tescu, když jsme se s přítelem rozhodli, že si pojedeme udělat radost. Byla to první kniha, u které jsem brečela.




 
4. Cokoliv od Kafky

Tady jsem se nemohla rozhodnout jen pro jedno dílo. Nejde to prostě, ať se snažím sebevíc. Vše, co jsem od něj zatím četla, mně nějak poznamenalo. Posedlost Kafkou došla tak daleko, že jsem si začla shánět i další knihy, které se ho nějakým způsobem týkají. Navíc je to asi jediný autor, kterého jsem četla v originále, což už také o něčem vypovídá.



 

5. Šifra mistra Leonarda

Šílený fenomén tehdejší doby, o kterém jsem se dozvěděla od našeho profesora na filosofii. Knihu jsem dostala k Vánocům, přečetla během chvilky, napsala o ní ročníkovou práci a začla si vystřihávat články z novin, které se jí nějak týkaly.



 
 6. Fimfárum

Fimfárum jsem kdysi dávno, když mi bylo asi 9, vyhrála v nějaké výtvarné soutěži. Vím, že mě ta knížka absolutně nezajímala, takže asi tak 16 let jen tak ležela v knihovně, než jsem si ji poprvé přečetla. A pak jsem si dlouho nadávala, že jsem se k ní dostala tak pozdě :D


7. Pohádka máje

Doteď nechápu, jak jsem tohle mohla dočíst, ale od té doby vím, že zvládnu už cokoliv, kde se na pěti stranách popisuje jenom příroda nebo vybavení pokoje :D

8. Syn větru a prsatý muž

Hodně silný zážitek. K této knize jsem se dostala letos v létě, četla jsem ji na dovolené a měla jsem pocit, že někdo shrnul celý můj život na těch pár stran.




 


9. Mládí v hajzlu

Díky Mládí v hajzlu jsem v pubertě začla zase aspoň trochu číst. Knížka mě zaujala natolik, že mám od tohoto autora přečteno skoro vše a stal se mým oblíbeným.




10. Zločin a trest

Moje první zkušenost s klasickou literaturou. Asi na to nikdy nezapomenu, jak jsem čuměla jak puk, že něco takovýho mě může bavit. Díky pane profesore, že jste nám to dal přečíst, protože se obávám, že jinak bych k tomu sama cestu nikdy nenašla a neměla bych v knihovně další díla od Dostojevského.






Máte také nějaké knihy, které vás ovlivnily?

Pěkný víkend!
Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...