středa 29. dubna 2015

Klicperovo divadlo

Miluju divadlo! Ne teda jen tak ledajaký, ale přímo to naše, hradecký, Klicperovo. Asi je ve mě ten kus vlastenectví a láska k Hradci se odráží i v tomto ohledu. Těžko říct, jestli kdybych bydlela v Plzni, tak třeba budu milovat Tylovo. Chtěla jsem napsat tenhle článek už dlouho, ale nevěděla přesně jak na to. Mám psát o určitých hrách? Nebo bude lepší to shrnout najednou do jednoho článku včetně představení divadla? Nebo mám psát jenom o tom, jak úplně nejvíc mega úžasný to divadlo je? No popravdě, ani teďka nevím, co přesně chci říct, tak hurá do toho :D

(zdroj: FB stránky Klicperova divadla)

Klicperovo divadlo se nachází v Hradci Králové skoro přímo v srdci města. Stojí totiž v jedné z uliček Velkého náměstí na kopečku, což je vlastně původní staré město. Tady se nachází hlavní budova - hlavní scéna. Součástí budovy je i Galerie u Klicperů, což musím říct, že je fakt super věc. Já do uměleckých galerií moc nechodím, ale díky tomu, že je přímo v divadle, si nepřijdu jako úplnej uměleckej barbar. Sál má kapacitu asi 400 míst. K hlavní scéně ještě patří Studio Beseda. To má k dispozici 130 míst, takže je to takové komornější divadlo. Člověk tam sedí v podstatě na jevišti a občas se děsím, aby v nějaké hře nezapojovali diváky :D. Hrozně se mi tady líbí možnost návštěvy nově opravených teras, kam se dá jít třeba o přestávce. V době konání tzv. Divadelňáku (psala jsem o něm tady) se hraje ještě na Letní scéně, což je takový malý amfiteátr, kam se ale vejdou haldy lidí, hned vedle hlavní scény. K divadlu ještě patří prostory předprodeje, které se momentálně přesouvají do nové a větší budovy. Prý se tu budou konat i besedy s herci a podobné akce, takže já se už nemůžu dočkat.

Hlavní scéna (zdroj: oficiální stránky Klicperova divadla)

Studio Beseda (zdroj: oficiální stránky Klicperova divadla)

Letní scéna (zdroj: oficiální stránky Klicperova divadla)
Klicperovo divadlo je ve východních Čechách hodně oblíbené. Důkazem může být to, že veškerá představení jsou beznadějně vyprodaná a když se rozběhne předprodej, tak se tvoří fronty jako na banány. Hodně velký adrenalin člověk zažívá i při rezervování představení přes internet. Pokud jste někdo zažil tvorbu rozvrhu na VŠ, tak víte, o čem mluvím. Dalším důkazem může být autobus MHD, který je celý polepený scénami z různých her Klicperova divadla nebo např. seriál Protřeno, kde v každém díle vaří jiný herec z divadla. Divadlo má také svojí kapelu Mastix poskládanou z herců. Ti si svých diváků a fanoušků opravdu váží, já osobně musím pochválit naprosto skvělou komunikaci přes facebook. Na dotazy reagují během pár minut, pořádají soutěže o vstupenky (jojo, taky se mi podařilo vyhrát!), o všem informují včas a přehledně.

Moje vyhraná vstupenka :))
Tohle je tak desetina.... :D
Vstupenka stojí většinou 250 Kč a délka představení je 2 hodiny. Koule je ale třeba na 3 hodiny a je o ní obrovský zájem. Mně se na ní povedlo dostat a musím říct, že je to naprosto něco neuvěřitelného. Pavla Tomicová má takové energie, že to jsem neviděla snad ani u hyperaktivního dítěte :D. Pokud se vám podaří sehnat lístky, tak rozhodně neváhejte. Jinak kromě Koule jsem byla ještě na:
Absolvent (premiéra)
Bez Bab aneb Kutloch (2x)
Soudce v nesnázích (derniéra)
Noc oživlých mrtvol (derniéra a poté koncert a paření přímo na jevišti v Besedě! Skvělej zážitek! Děkuju :)
Fligny, koks a kutilové (2x)
Kytice
Slavnostní galavečer

A ještě mě čeká: Podivné odpoledne Dr. Zvonka Burkeho (derniéra), Český les, Mědvědi a plno dalšího, protože na příští sezónu už bude naprosto nezbytné si koupit předplatné :)

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...