čtvrtek 21. ledna 2016

Peru a Bolívie II. - Cestování, finance, bydlení, jídlo

Už jsem se nemohla dočkat, až dopíšu pokračování mýho cestopisu :). Upřímně nejradši bych vám napsala úplně všechno, ale není to tak jednoduché to sem všechno nacpat. Momentálně to probíhá tak, že něco napíšu, jdu dál, ale pak si vzpomenu, že vlastně ještě tohle tohle tohle a tohle a mám článek na tři stránky :D. Snažím se to zkracovat, ale i tak jsou toho kvanta, takže ještě aspoň tři články čekejte :).

Takovýhle pěkný kravičky měli skoro na každé střeše (když už dům vůbec měl střechu) a vlastně ani nevím, proč tomu tak je :D

<3

Cestování
Málokdo má auto na soukromé účely. Pokud někdo auto má, využívá ho rovnou i jako taxi a vydělává si tím, takže není problém usmlouvat cenu a kdokoliv vás vezme kamkoliv.
Jinak se tu mezi městy cestuje autobusy, příp. minivany, minibusy. Neděste se, minibusy se většinou snaží naplnit do posledního místa, takže tu není pevně daná doba odjezdu, prostě až bude plno, tak se jede. Někdy se stává, že čekáte opravdu dlouho, takže pomáháte samotných nahaněčům, že vyřváváte s nimi název cílové destinace, hlavně ať už jedeme! :D Autobusy bývají velmi pěkné, až luxusní. Tím, že cesty trvají opravdu několik hodin, tak součástí bývá WC a samozřejmě sklopné sedačky. Jsou společnosti, které nabízí i přímo ležení, avšak cena je mnohem vyšší. Upozorňuji jen na to, že obyvatelé Jižní Ameriky jsou mnohem menší než my, takže kolikrát má Evropan problém i tak se poskládat.
Jízdenku na autobus si kupujete na terminálech, je to obrovská hala plná různých společností a každý prodejce vyřvává, kam jejich autobusy jezdí. Můžete si tak vybrat, jak chcete. Jízdenka se vydává na jméno a číslo pasu a máte pevně dané číslo sedačky, což však nikdy neznamená, že máte jistotu, že budete sedět na svém místě :D. Také to, že autobus jede z nástupiště 5 neznamená jistě, že opravdu jede z nástupiště 5. Pozor na to :D. Na terminále ještě musíte zaplatit místní poplatek za dopravu, bývá to max. 2 Sole. Jízdenku mějte stále u sebe, pravděpodobně vás několikrát zkontrolují ještě než nastoupíte do busu a poté ještě několikrát v autobuse samotném. Pokud máte velké batohy, tak batoh dostane svoji "jízdenku", kterou na něj řidič přicvakne, vy dostanete druhou část a podle toho vám při výstupu batoh vydají.
V autobusech nedoporučuji nechávat osobní věci nahoře v prostoru nad sedačkami a radši mějte vše u sebe. Nám se naštěstí nic neztratilo, ale člověk nikdy neví. Pokud budete absolvovat noční jízdu, což se tak většinou dělá, ušetří se čas, protože se člověk "vyspí" v autobuse, tak vás může zaskočit kontrola. Najednou naběhnou do autobusu maskovaní muži a prohledávají zavazadla. Jsou slušní, pouze hledají, jestli nepřevážíte např. zvířata. V Jižní Americe milují Jean-Claude van Damma, takže vám pravděpodobně budou pouštět nějaký jeho film a to třeba 3x za sebou ten samý :D.
Pokud budete přejíždět Andy, tak se nelekněte, když vás budou natáčet na kameru. Je to kvůli tomu, kdyby se autobus zřítil, tak aby věděli, kdo kde vlastně seděl. Popravdě tohle pro mě asi bylo největší psycho, i když jsou Peruánci i Bolívijci skvělí řidiči, tak silnice nejsou v moc dobrém stavu. Nejlíp udržovaná je samozejmě panamerická dálnice, vedlejší silnice jsou už ale fakt nic moc. Úžasným příkladem je třeba město Arequipa, kde jsou opravdu krásně široké bulváry, ale naprosto neudržované, takže jízda autobusem byla doslova o zuby.
Ve městech existuje MHD - tzv. colectiva. Jsou to minibusy, které si můžete různě stopnout a když chcete vystupovat, stačí si říct, platíte při výstupu a většinou jsou to směšné částky. Taky můžete jet tuktukem nebo na motorce.

Takhle nějak to tam vypadá normálně :)

Tuktuk
Vlakem jsme jeli na Machu Picchu

Obrázek z nádraží

Tímto jsme taky jeli :)
Tohle už bylo horší, sedačky sklopit nešly a mám pocit, že jsme v tom strávili 7 hodin

Bydlení
Zvlášť mimo sezónu se dá sehnat ubytování opravdu levně a to také díky smlouvání. Většinou zde neplatíte za osobu, ale za pokoj. Zkoušejte určitě spíš tzv. hospedaje a hostaly, což jsou naše hotely, sice trochu horší, ale rozhodně to není typ našich hostelů, kdy je třeba 14 lidí na jednom pokoji. Skoro na každém hostelu je wi-fi a sprcha s wc na pokoji. Musíte se ale zeptat předem a také se ptejte na teplou vodu, není to samozřejmé. Hostely bývají čisté, kolikrát se dalo spát i normálně pod jejich přikrývkami. Když se vám podaří dobře smlouvat, může být součástí ubytování i snídaně. Ta je jednoduchá - většinou houska s marmeládou a čaj. Bydlení jsme nikdy nesháněli předem, vždy jsme něco našli sami až na místě nebo si nás někdo odchytnul.
Samozřejmě jsme několikrát spali pod stanem. Jsou tu přímo udělaná kempiště, takže stačí opět zaplatit malý poplatek a nechají vás postavit stan. Součástí bývá i sprcha a wc.


Takto vypadal jeden hostel, kde jsme spali :D

Finance
V Peru se platí Solema a v Bolívii Bobíkama (myslím, že oficiálně je to boliviano). 
1 SOL =  8 Kč
1 BOB = 4 Kč
Směnárny jsou celkem obvyklé, při nejhorším můžete vždy do banky. Já jsem s sebou vezla cca 25 tisíc Kč směněných na dolary a eura a průběžně jsme peníze směňovali na místní měnu. Nějaké poplatky se totiž platili přímo v dolarech, tak jsme radši nevyměňovali vše najednou. Doporučuji si nechat na památku nějaké mince, jelikož ty jsou opravdu krásné.
Pro Čechy je tu v podstatě stále hodně levno. Třeba autobusy nebo jídlo na ulici, ovoce. Co je hodně drahé, tak to je vlak na Machu Picchu, různé vstupy na památky atd. Tam jsou totiž jiné ceny pro turisty a jiné pro domorodce. Určitě se ptejte po tzv. sdružených vstupenkách, kdy vám prodají vstupenku na více památek najednou. I když to třeba nestihnete všechno projít, tak je mnohem výhodnější si koupit tuto, než platit u každého vstupu zvlášť.
Peníze mějte rozdělené do více peněženek. I když se nám nestalo, že by nás chtěl někdy někdo okrást, tak člověk nikdy neví.

Zrovna tady vám ale budou veškeré peníze úplně k ničemu :)

Jídlo
Ač to může někoho překvapit, jí se tu hlavně kuřata s hranolkama. Na Peruáncích je obzvlášť vidět, jak je poznamenal cestovní ruch a západní civilizace. Pijí se tu hlavně Coca-Coly a Inca Coly (jejich druh žluté koly). Obyvatelstvo je extrémně obézní a ani se tomu nedivím, jelikož porce jsou ohromné. Většinou vždy dostanete dvě přílohy a to hranolky a rýži. Hodně se tu jí teda kuřata, ryby, lamy (pozor na lamí maso, bývá hodně tuhé) a morčata. Co můžu doporučit, tak jsou výborná rizota a omelety. Pokud chcete zažít, jak se opravdu v Peru a Bolívii jí, určitě zajděte do místních "žrádelen". Za pár korun (jednou jsme to zvládli i za 40 Kč) dostanete celé menu a opravdu dobře se najíte. Také je tu normální, že se jídlo prodává přímo u pojízdných stánků na ulici, takže takovej minihamburger seženete za 8 Kč.

Fotek jídla mám opravdu moc moc moc moc moc! :D


Morčátko :D

Já a morčátko, když mi ho přinesli poprvý :D

Naprosto luxusní pizza

Těstoviny dělají taky hodně dobrý :)

Kuba si dal mexiské jídlo a nečekaně.... opět výborné :D

Rýže i hranolky, klasika


A to si takhle jdete do restaurace s názvem Marakesh...

.... a strašně se tam zhulíte z jídla :D


Opět musel mít něco extra že jo


Aji de galina ... jedno z tradičních peruánských jídel

Tohle vypadalo luxusně, ale bylo to lamí maso, takže nepoživatelné :D


Hodně jídel jsme si dávali ve dvou napůl, protože to prostě nešlo sníst

Příště si dáme ještě jeden info článek a pak už vám ukážu víc fotek z treků i měst :)

Zatím nezmrzněte nebo nezapadněte někde do závějí a brzy zase na čtenou.

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...