středa 22. června 2016

Summer Book Wishlist 2016

Máme tu první ze slibovaných knižních článků a jelikož léto už je vlastně tady, tak začneme Summer Book Wishlistem. Hned ze začátku bych asi měla shrnout, jak to vlastně dopadlo s mým jarním wishlistem. Ze seznamu jsem si nakonec pořídila dvě knížky a to Bez šance a Kam se poděla Elizabeth. Obě už mám přečtené a víc se mi líbila Bez šance. Samozřejmě jsem si koupila i plno jiných knížek mimo wishlist, které jste viděli v různých shrnutích. To bych ale nebyla já, abych neměla další seznam a to přání na letní čtení :). Tentokrát jsem se rozhodla koupit si zase něco z YA.


Dala jsem si teďka chvilku pauzu od tohodle žánru, takže mi už zase pomalu a jistě začíná chybět. Nakupuju si sice pravidelnou měsíční dávku čtiva v Levných knihách, ale YA žánr mě tak okouzlil, že mi klasiky prostě nestačej. Asi to bude tím, že za mého mládí - dospívání nic takovýho nebylo. Měli jsme tu sice Lenku Lanczovou, ale to mě tak šíleně nebavilo, že jsem radši četla dál dětský knížky. Přijde mi proto škoda si to teďka nevynahradit, když je na trhu tolik kvalitních autorů, a díky tomu, jsem se do současné YA literatury asi fakt zamilovala :). No nebudeme chodit dlouho kolem horké kaše a jdeme rovnou na to. Tentokrát použiju oficiální anotace, abyste se sami mohli rozhodnout, jestli by to bylo téma zajímavé i pro vás:

1) Dám ti slunce - koupeno
Anotace:
Jude a její dvojče Noah jsou si neuvěřitelně blízcí. Když je jim třináct, Jude pochopí, že je krásná a Noah zas, že je gay. Třináctiletý Noah má kromě své sestry už jen jedinou lásku: kreslení. A dělá všechno pro to, aby se dostal na prestižní uměleckou školu. Jude naproti tomu víc řeší kluky. O tři roky později je všechno jinak. Na školu snů se dostala Jude, ale je z ní zakřiknutá šedivá myška, co se schovává za své výtvory. Z Noaha se stal pařmen a lamač dívčích srdcí. A jejich máma je mrtvá. Dvojčata spolu skoro nemluví a ani jeden nedokáže říct proč vlastně. A jejich příběhy jsou bez toho druhého jen z poloviny kompletní. Podaří se jim najít k sobě zase cestu, poskládat svůj svět a získat tak šanci na šťastný život? Brilantní příběh první lásky, rodiny, ztráty a zrady pro fanoušky Johna Greena, Davida Levithana a Rainbow Rowellové.


zdroj: http://www.databazeknih.cz/images_books/26_/260443/big_dam-ti-slunce-RwJ-260443.jpg

2) Dash & Lily - kniha přání - koupeno
Anotace:
„Nechala jsem ti tu pár nápověd a vodítek. Jestli chceš, otoč stranu. Jestli ne, vrať knihu prosím zpátky do poličky.“ Takhle začíná nová knížka od bestsellerového autora Davida Levithana a Rachel Cohnové. Lily zanechala chvíli před Vánoci červený zápisník plný výzev na poličce svého oblíbeného knihkupectví a čeká, až někdo přijme nabídku ke hře. Ale je Dash ten pravý? Nebo je jejich osudem vzájemně sdílet svoje sny a touhy jen na stránkách deníku, který na střídačku schovávají po celém vánočním New Yorku? Můžou se ve skutečnosti setkat, bude to fungovat? Bude červený zápisník jejich knihou přání? Nebo se k sobě vlastně ani trošku nehodí?

zdroj: http://www.databazeknih.cz/images_books/22_/223810/big_dash-lily-kniha-prani-223810.jpg

3) Fangirl - koupeno
Anotace:
Ačkoli jsou až na fyzickou podobu každá úplně jiná, Cath odjakživa sdílela se svým dvojčetem Wren všechno: oblečení, trápení s rodiči i vášeň pro knížky o mladém kouzelníkovi Simonu Snowovi. Jenomže teď obě nastupují na vysokou školu a Wren poprvé nechala Cath na holičkách – nechce s ní bydlet na koleji.
Potíž je v tom, že Cath na rozdíl od sestry není právě společensky zdatná. Jejím přirozeným prostředím je internet, kde se nemusí nikomu dívat z očí do očí a kde tisíce fanoušků nadšeně čtou její povídky ze světa Simona Snowa. A to je svět na hony vzdálený bludišti školních budov, v němž číhají nástrahy v podobě všech možných fobií, děsivých spolubydlících s neodbytnými kamarády a profesorek tvůrčího psaní, které o fanfikcích nechtějí ani slyšet.
Co ale Cath zbývá, než zachovat klid a nedat se?

zdroj: http://www.databazeknih.cz/images_books/22_/225809/big_fangirl-9v7-225809.jpg

4) Všem klukům, které jsem milovala - koupeno
Anotace:
Milostné dopisy mají mnoho podob. Lara Jean nikdy žádný nedostala, ale pár už jich napsala – na rozloučenou. Lara nikdy nedala žádnému klukovi najevo, že ho má ráda. A když už nechtěla být zamilovaná, napsala dopis o tom, jak se cítí, pečlivě ho zapečetila a schovala do krabice pod svou postelí. Ale jednoho dne dopisy z krabice zmizí a Lara zjistí, že je někdo rozeslal. A najednou musí čelit všem pocitům, které před světem – a hlavně přímo před adresáty dopisů – pečlivě ukrývala! A jak se postupně vyrovnává s minulostí, zjišťuje, že něco dobrého to rozeslání dopisů přece jen přineslo.

zdroj: http://www.databazeknih.cz/images_books/24_/248725/big_vsem-klukum-ktere-jsem-milovala-248725.jpg

5) Nebe je všude - koupeno
Anotace:
Sedmnáctiletá Lennie je knihomolka, má ráda muziku a svůj klarinet. Žije spokojeně ve stínu své báječné sestry a trochu jí hraje druhé housle. Sedmnáct let se dělily o šaty, myšlenky, radosti i strasti. Ale teď je Bailey mrtvá a Lennie najednou přespává v domě plném smutku pod zamračenou oblohou. Jako by někdo vypnul nebe. Lennie se navíc do toho všeho zamiluje – poprvé ve svém životě a hned do dvou kluků. Joeho tajemný úsměv trumfne snad už jen jeho hudební talent a Toby je tichý pohodář, skejťák a hlavně Baileyina velká láska. ?? Lennie z toho má pěkně zamotanou hlavu, jeden z kluků jí pomůže vymanit se ze smutku, druhý ji do něj naopak uvrhává. Lennie se pokouší vypsat si duši na každý kus papíru, který najde, ale pomůže jí to najít tu pravou cestu, svou vlastní melodii ve všem tom hluku na světě? Křehký a dojemný příběh o ztrátě a životě, palčivých pocitech bezmoci a nenávisti i lásce zároveň.

zdroj: http://www.cooboo.cz/storage/images/800x600/4001.jpg


6) Dopisy na konec světa - koupeno
Anotace:
Nechte si zlomit srdce dojemným debutem mladé americké autorky. Všechno to začalo úkolem na hodinu literatury: „Napište dopis někomu, kdo zemřel.“
Laurel si vybere Kurta Cobaina, který zemřel mladý, stejně tak jako její starší sestra May. Úkol sice neodevzdá, ale s psaním pokračuje a brzy dopisy adresuje i dalším nežijícím osobnostem – Amy Winehouseové, Riveru Phoenixovi nebo Amelii Earhartové. Svěřuje se jim se vším možným – jak se jí stýská po mámě, která po sestřině smrti odjela pryč a nechala Laurel se zničeným tátou a silně věřící tetou, jak se jí nedaří zapadnout v prostředí nové střední školy, jak je těžké navázat nová přátelství, když kamarádkám nemůže říct, jaká všechna tajemství ji tíží, nebo jak se poprvé zamilovala. A rozepíše se taky o své sestře, kterou zbožňovala, a o tom, jak je těžké žít bez ní. May zemřela za nevyjasněných okolností a jediným svědkem tragédie byla Laurel, která o tom však nedokáže mluvit – možná se o tom ale odváží psát. V dopisech se mezi řádky vyrovnává s tím, co se stalo, snaží se najít sebe sama a začít žít svůj život.

zdroj: https://data.bux.cz/book/003/731/0037316/large.jpg

7) Proč jsme se rozešli - koupeno
Anotace:
„Řeknu ti, proč jsme se rozešli, Ede. Napíšu ti to v tomhle dopise, celou pravdu o tom, co se stalo.“ Min Greenová a Ed Slaterton se rozcházejí, a tak Min napíše Edovi dopis a předá mu krabici, ve které se ukrývá to, proč se rozešli. Dvě zátky od lahví, lístek do kina, kde si dali první pusu, Edův vzkaz, na kterém Min tak záleželo, krabička od sirek, Edův úhloměr, knihy, autíčko, ošklivé náušnice, hřebínek z motelu a všechno ostatní, co Min nashromáždila v průběhu jejich bláznivého, hlubokého a srdcervoucího vztahu. Nyní ukládá těch 43 věcí, co z jejich vztahu zbylo, do krabice, která skončí stejně odkopnutá jako ona sama.

zdroj: http://www.databazeknih.cz/images_books/28_/285247/big_proc-jsme-se-rozesli-P7V-285247.jpeg

O všech knížkách jste jistě už slyšeli, takže nepřicházím s ničím světoborným. Doufám, že aspoň dvě si ze seznamu pořídím a o zbytek si pravděpodobně napíšu Ježíškovi.
Teďka si ale hlavně tvořím plány na léto (a čtení je v plánu určitě!!) :) Mám rozepsaný článek, co plánuju za radosti i povinnosti a doufám, že ho brzy zveřejním, abych se třeba ještě stihla inspirovat i od vás :).

Krásnou slunečnou středu vám všem, vypadá to, že léto už je opravdu tady <3

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...