úterý 20. září 2016

Dovolená v Děčíně - pevnost Königstein

Před námi je poslední díl naší dovolené na severu Čech. Říkala jsem si, že by bylo fajn to sepsat, ještě než odjedeme na naší letošní poslední letní dovolenou na Samos. Venku už nám sice panuje krásný podzimní počasí, ale to mi nezabrání, abych si nezavzpomínala na letní výlet do Německa. Celý jeden den jsme totiž strávili hned za hranicemi na pevnosti Königstein.



Než jsme se na pevnost vydali, zjistili jsme si info přes net. Jejich oficiální stránky jsou celé v češtině a dokonce i nápisy přímo v pevnosti jsou také přeloženy do češtiny. Vůbec se tedy nemusíte bát, že se nedorozumíte, že nebudete vědět, o čem jsou různé výstavy atd. Je to vážně paráda a díky tomu jsme tam potkali opravdu hafo českých turistů. Otevřeno mají v hlavní sezóně 9-18 hod a vstup pro dospělého je 10 €.



Do Königsteinu se dá krásně dostat vlakem s jedním přestupem. V Děčíně na nádraží vám určitě poradí, jelikož co jsem tak pochopila, jezdí tam každej druhej :D. Není kde se ztratit, jedete na jednu jízdenku, akorát vlaky jsou dost natřískaný. Samozřejmě to bylo i tím, že jsme se tam vypravili v sezóně a ještě jako bonus o víkendu. Věřím, že ve všední dny to snad není tak hrozný.


Už když vylezete z vlaku, tak je pevnost vidět a naprosto vás to dostane. Všude jsou ukazatele, takže se není moc kde ztratit. V Německu turistické ukazatele neukazují počet km, které do cíle zbývají, ale počet minut. Je to trochu matoucí, protože každej má jiný tempo chůze a my jsme se tam dostali mnohem dřív, což mě teda mile překvapilo :D







První, co mě na pevnosti zarazilo, byla její mohutnost a ohromnost. Něco takovýho jsem ještě asi nikdy neviděla. Jako druhá věc to byla opravdu abnormální vlhkost. Všude se to smekalo a doslova se potily zdi :D. Třetí věc byl obrovský skleněný výtah! Jako fakt nekecám, ale kousek od vchodu byl výtah pro lidi, kteří by se tam jinak nedostali, jelikož vstup byl dost strmý.

To je ten výtah, pecka!




V tomhle sklepě byla vážně kosa jako sviňa. A taky tam bylo víno :D

Když jsme se dostali už přímo do pevnosti, tak jsem byla naprosto okouzlená. Bylo to v podstatě něco jako město ve městě. Nejdřív jsme si teda prošli hradby a jediná škoda byla, že všude okolo byl takovej malej mlžnej opar, protože jinak ten výhled po okolí musí být fakt luxusní. Poté jsme se vydali už přímo do "města". V nádherných budovách bylo plno výstav, který samozřejmě už byly zadarmo. Já jsem byla nadšená i ze záchodů, protože se opravdu pravidelně uklízely, ne jako kolikrát u nás v ČR, kdy na to celej den nikdo ani nešáhne.



Samotné město bylo nádherné




Záznamy povodní


Na pevnosti jsme nakonec strávili několik hodin a poté se teprve vydali do města na oběd a zpět do Děčína. Koukali jsme, že z Königsteinu jezdí plno výletních lodí, takže pokud by se vám zpět nechtělo vlakem, tak můžete po řece. Jinak z Königsteinu je to už jenom co by kamenem dohodil do Pirny a nebo přímo do Drážďan. Určitě se proto dá spojit kultura a následně nakupování :).







Den jsme zakončili poslední večerní procházkou po Děčíně a v neděli už opět spěchali do Hradce. Rozhodně se na sever Čech chceme vrátit, protože jsme nestihli plno dalších aktivit, včetně ferrat, na který jsme se těšili úplně nejvíc. Pokud někdo z vás ještě váhá, jestli se sem vydat, tak říkám na rovinu: neváhejte! Je to opravdu úžasný zážitek.

Já jdu teďka balit, nachystat vám článek na své oblíbené téma knihy a na konci září se opět uvidíme.

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...