sobota 10. září 2016

Konec léta 2016 v Helsinkách

Každý druhý rok se pomalu ale jistě konec srpna stává dobou, kdy se vydávám na sever Evropy. Zatím se tak stalo podruhé, ale začíná se mi to natolik líbit, že z toho asi udělám tradici. Letos byly mým cílem Helsinky a i když ve srovnání se Stockholmem to byl spíš takovej slabej odvar, tak i tak se mi tam líbilo a myslím, že by byla škoda si nechat fotky jen pro sebe. Pokud se ptáte, proč se vydávám zrovna na sever, zatímco ostatní se pečou na jihu, je to proto, že nemám moc ráda vedro. Na konci září letíme na dovolenou na Samos, normální lidi tam poletěj v sezóně, my kvůli vedru až hodně po sezóně :D. Líbí se mi severská kultura, architektura a tak nějak i ty lidi jsou mi prostě bližší. Stejně jako ve Stockholmu, tak i tady jsem se cítila po pár dnech jako doma. Nedokážu bohužel posoudit, jestli bych tu dokázala žít, protože se naprosto děsim toho, jak tu vypadá opravdová zima, takže tyto úsudky si radši nechám pro sebe :D
Ještě než vám ukážu ty slibované fotky, tak si dáme Helsinky v pár bodech. Třeba se to někomu z vás bude hodit:




  • Mumínci všude - až teprve v Helsinkách jsem si uvědomila, že Mumínci jsou tu vlastně doma. Na letišti bylo celý oddělení věnovaný právě těmhle bílejm postavičkám, mají svoje muzeum a jsou fakt všude. Na pití, bonbonech, pohledech, hrníčkách....
  • Nikdo vám neuhne - i když jdete po správné straně chodníku a proti vám lidi roztahaný po celym chodníku, vy jste ti, co musíte uhnout. Než si člověk zvykne, tak se dost srážíte s kýmkoliv, kdekoliv a kdykoliv :D
  • Všude cyklisti - stejně jako ve Stockholmu tu všichni jezdí na kole. Kolo si můžete vypůjčit i vy jako turisti a projet si památky. Je to mírně nebezpečné na přechodech, jelikož si musíte zvyknout, že nejdřív se musíte podívat na speciální pruh pro cyklisty a poté teprve následuje pruh pro auta.
  • Názvy ulic masakr - Popravdě jsem se celou dobu modlila, abychom se nikde neztratily, protože jsem nebyla schopná tu ulici, kde jsme bydlely, ani přečíst natož správně vyslovit :D Btw. ta ulice se jmenovala Hietaniemenkatu.
  • Plno muzeí a památek zadara - vlastně všude jsme se dostaly zadarmo, ať už jsme měly zrovna štěstí, že ten den byl vstup zdarma, nebo se tam normálně nikdy neplatilo. Navíc se všude může fotit, ale samozřejmě bez blesku.
  • Ruštinu slyšíte na každým rohu - tohle mi trochu kazilo dojem, ale chápu, že to mají kousek. Plno suvenýrů bylo přímo šito jako na míru Rusům, např. na trhu se dalo koupit hodně kýčovitých kožešin a kabátů, čapek atd.
  • Šílenej vítr a proměnlivé počasí - to mi paradoxně vyhovovalo, jelikož mi bylo v ČR už fakt vedro, takže to byla nádhera, když jsme se jeden den probudily a venku lilo jako z konve. To však neznamenalo, že i odpoledne bude hnusně. Po snídani už bylo pěkně jasno a vyrazily jsme ven. Na ostrově Suomenllina teda fakt brutálně foukalo, což nevím, jestli je normální, nebo jsme to jenom schytaly.
  • Bydlení v hostelu Domus Academica - tenhle hostel můžu jenom doporučit. Vypadá to, že to dřív asi bývaly studentské koleje. Na pokoji máte kuchyňku i koupelnu a bydlely jsme tam jen my dvě, takže jsme měly opravdu soukromí. Hodně jsme díky kuchyňce ušetřily za jídlo a jako bonus to bylo kousek do centra.
  • Nádherný hřbitov - mým oblíbeným místem na jakékkoliv dovolené je hřbitov. Nejsou tam totiž turisti a tím pádem je tam svatý klid. Tenhle v Helsinkách je naprosto úžasnej! Je opravdu obří, navíc je kousek od něj pláž Hietaniemi, takže asi nikoho nepřekvapí, že jsme tam trávily každý večer.
  • Ostrov Suomenllina - pecka zážitek. Na ostrově je pevnost a dnes tam lidé normálně žijí. Plno krásných míst k nafocení a relax. Akorát teda ten šílenej vítr.... :D
  • Skvělé spojení z letiště do centra - pokud si vyberete jako spojení z letiště do centra vlak, tak se vám rozhodně nemůže stát, že se ztratíte. Vše je perfektně značené, zaplatíte 5 euro a za 30 minut jste v centru. Tohle mi hodně chybí v Praze.
  • Prohibice - ve Finsku se nepije, v sámošce bylo k sehnání jen pivo a to nejlevnější bylo většinou hned rozebrané. 
  • Veškeré názvy ulic a stanic jsou dvojjazyčné - aneb vše finsky a švédsky a občas ještě v azbuce.
































































Výlet do Helsinek bylo úžasné zakončení srpna. Už v letadle cestou zpět jsme plánovaly, kam se podíváme příště a nakonec to vyhrála Kodaň :). Můžu vám proto slíbit jedno, zase pro vás připravím článek plný fotek.

Užívejte ještě poslední záchvěvy léta a příště už si dáme konečně nějaký necestovní článek.

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...