pátek 28. října 2016

5 filmů, které mám ráda III.

Podzim je plně rozjetý, pro plno lidí je venku počasí na draka (doslova) a právě pro vás, komu se nechce moc ven, mám dneska opět tipy na nějaké filmy. Vím, že by se asi pro dnešní den hodilo trochu svátečnější téma, ale také vím, že plno lidí tráví tyhle svátky u televize, takže to holt dneska vyhrál konzum :D. Tentokrát je to už třetí vydání a na má minulá doporučení se můžete podívat tady a tady. Přemýšlela jsem, o jakých filmech bych vám mohla napsat a napadlo mě, že jsem se vlastně ještě nezmínila o tom, co vzniklo u nás v ČR (když už máme to výročí vzniku ČSR). Je to hlavně proto, že jsem vůči české tvorbě hodně zaujatá. Přijde mi, že je to poslední dobou pouze samá trapná komedie nebo filmy o naší minulosti, které se stále točí dokola. Je ale i pár výjimek, které jsem si hodně oblíbila, a přesně ty vám dneska ukážu :)



Já, Olga Hepnarová
Nemůžu začít ničím jiným než právě Olgou Hepnarovou. Tomuto filmu jsem úplně propadla a samozřejmě jsem si musela přečíst i knihu, o které jsem vám už taky psala. Ve filmu naprosto exceluje nejenom polská herečka, představitelka Olgy, ale také Klára Melíšková, která ztvárnila Olžinu matku. Rozhodně doporučuju si pustit rozhovor, který s ní vedla Daniela Drtinová na DVTV. Jelikož jsem o tématu poslední popravné ženy na území ČR nakecala už opravdu hodně, řeknu vám teďka jen jedno: PODÍVEJTE SE NA TO!

Zdroj: http://www.filmarena.cz/obrazky/film_22247_1.jpg

Kráva
Tenhle film jsem viděla v pubertě, když jsme si dělaly s kamarádkou dámskou jízdu. Byly jsme samy doma a místo, abychom se tam tajně opíjely, tak jsme do noci čuměly právě na tenhle film. Celou dobu jsme ani nedutaly a potom šly beze slov spát. Mám pocit, že do té doby jsem nic podobného neviděla. V podstatě film popisuje pouze život na začátku 20. století, ale za to se vším všudy.
Ona vlastně veškerá tvorba pana Kachyni stojí za to. Třeba Městem chodí Mikuláš. Toho jsem viděla teprve loni a Sestřičky se staly mým oblíbeným filmem hned na poprvé. Hlavně ten Ondra Vetchej že jo, achjo :D Dále doporučuji: Setkání v červenci, Vlak dětství a naděje, Kočár do Vídně. Ještě mám ale hodně rezerv (nechápu, že jsem nikdy neviděla Ucho?!?), takže jsem si dala takový minipředsevzetí na dlouhé zimní večery a to podívat se na všechny jeho filmy.

Zdroj: http://www.musicrecords.cz/upload/catalogue/image/original//big/film1460815891718854589.jpg




Cesta z města
Vorla lidi buď milujou, nebo ho nenáviděj. Přijde mi, že snad ani není nic mezi a ani se nedivim, jelikož jeho tvorba je natolik specifická, že by to snad ani nešlo. Já na jeho filmech miluju hlavně ten jeho humor a v případě Cesty z města i to, že film byl točenej na Manětínsku, kde jsme strávila hodně krásných chvil jako malá. Miluju jeho zájem o přírodu a i to, že dává šanci nehercům. O filmu se můžete více dozvědět z dokumentu Z města cesta. Když vyšlo pokračování a to Cesta do lesa, tak jsem skákala dva metry vysoko. Z Gymplu umím snad všechny hlášky nazpaměť a ve Vejšce natolik vynikala Zuzana Bydžovská a Jirka Mádl, že ten film snad ani nejde nemít rád. A ten soundtrack? Prostě paráda!


Zdroj: http://img.fdb.cz/dvdobaly/8/8ced460fc059cde529fb38534f48dee9s.jpg

Pouta
Znáte Ondřeje Malého? Já jsem na něho hrozně hrdá, nejenom proto, že se jedná o herce hradeckého Klicperova divadla, ale také proto, že je to výborný herec a v posledních letech ho začli konečně víc obsazovat do filmů. Ve filmu Pouta je to přímo pastva pro oči i duši pro fanoušky právě Ondry, který zde představuje Antonína, příslušníka tajné policie v totalitním Československu. Jedná se o jakousi českou verzi německých Životů těch druhých, které jen tak mimochodem také doporučuji. Popravdě jsem se celou dobu nemohla odtrhnout od obrazovky a to přitom nemám ráda české filmy o české minulosti (jak jsem taky psala hned na začátku tohodle článku). Tady ale nejde jen o popsání tehdejší doby, ale hlavně o geniální psychologii hlavní postavy Antonína. Za mě naprostá pecka.

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/program/porady/10215897121/foto/m_plakat.jpg?v2

Nevinnost
Zrovna nedávno tenhle film dávali v televizi, tak jsem si hnedka vzpomněla na to, jaké emoce ve mně vyvolal, když jsem ho viděla poprvé. Pojednává o velice kontroverzním tématu a to o zneužití mladé dívky jejím lékařem. Na pozadí vyšetřování se ale odehrává ještě další velice zajímavý příběh týkající se také hlavní postavy a to obviněného lékaře. Věřím, že se film hodně lidem nebude líbit a to z toho důvodu, že hlavní roli hraje Ondra Vetchý. Toho samozřejmě všichni znají jako klaďase a v poslední době hlavně jako představitele Jirky Luňáka z Okresního přeboru.Vetchý je prostě klaďas a nešahejte nám na něj! Prosím dejte tomuto filmu šanci. Vetchý je opravdu úžasný herec a tahle role mu fakt sedla.

Zdroj: http://25fps.cz/wp-content/uploads/2011/01/nevinnost1.jpg

Já jsem dneska přifrčela z wellnessu. Nejenom, že jsem si opravdu hodně odpočinula, ale díky tomu také už sepisuju i dalších pár článků a snad budu opět přispívat pravidelněji. Chystám článek o knižních novinkách, které jsem si pořídila v říjnu, o výlovu, který nás zítra s Kubou čeká a také ten slibovaný o Vánocích :)

Přeji vám krásný sváteční víkend!

Váš Andreják

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za vaše komentáře a zpětnou vazbu :)
Vždy se snažím na všechny odpovědět, ale kdyby to nebylo hned, tak prosím chvilku vydržte <3

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...